Niewidzialna Wycieraczka Produktem Roku

Jak co roku miesięcznik " AutoEXPERT " nagradza najlepsze produkty dostępne na rynku. W tegorocznej edycji Konkursu, w kategorii "Chemia motoryzacyjna" tytuł „Produktu Roku 2017” został przyznany produktowi MAXMASTER PŁYN DO SPRYSKIWACZY HYDROFOBOWY  tzw. „NIEWIDZIALNA WYCIERACZKA”.

Efekt tzw. niewidzialnej wycieraczki powstaje dzięki warstwie ochronnej, którą tworzy plyn. Powoduje ona, że brud i woda spływają z szyby. Opiera się on głównie na zjawisku hydrofobowości.

To już XIV edycja konkursu organizowanego przez „AutoEXPERT”. W tegorocznej edycji o tytuł „Produkt Roku 2017” walczyło aż 224 produktów pochodzących ze 143 firm, w 3 różnych kategoriach.

Laureatów wybierała niezależna Kapituła składająca się 18 ekspertów branży motoryzacyjnej, na czele z Profesorem Politechniki Wrocławskiej -  Piotrem A. Wrzecioniarz - Prezesa Zarządu spółki TÜVPOL.

Jest nam niezmiernie miło, że nasza autorska technologia płynu do spryskiwaczy została zauważona i doceniona przez Jury. – powiedział Jarosław Dębski, Dyrektor Zarządzający Platinum Oil Wielkopolskie Centrum Dystrybucji.

Rosnąca moda na powłoki hydrofobowe
Innowacyjny zimowy płyn do spryskiwaczy MaxMaster „niewidzialna wycieraczka” z efektem szyby hydrofobowej to prawdziwa rewolucja na rynku płynów do spryskiwaczy.

W ostatnich latach coraz więcej producentów wyposaża swoje auta w powłoki hydrofobowe. Około 2-5% nowych aut wyposażonych jest w przednie i boczne szyby hydrofobowe już na etapie produkcji. Szyby te są „hydrofobizowane” w fabryce podczas ich wytwarzania. Oznacza to dodanie odpowiednich składników, które wchodzą w reakcję z powierzchnią szyby i tworzą trwałą powłokę hydrofobową.

Część aut zostaje poddana hydrofobizacji, czyli nadaniu szybom właściwości odpychających wodę poprzez nałożenie warstwy preparatów w wykwalifikowanych serwisach, specjalizujących się np. w autodetailingu. Powłoka ta nie jest tak trwała, jak fabrycznie wyprodukowana szyba hydrofobowa i w zależności od zastosowanego środka wytrzymać może od pół do 1 roku.

Na czym polega hydrofobowość?
Hydrofobowość (z (gr.) hydro – woda, phobos – strach) to skłonność cząsteczek chemicznych do odpychania od siebie cząsteczek wody.

hydrofobowosc w naturzeZdjęcia obrazujące efekt hydrofobowości w przyrodzie. [wikipedia]

Powłoka hydrofobowa to warstwa preparatu, który odpycha wodę, płyny i brud. Podstawowym parametrem określającym powłokę hydrofobową jest kąt zwilżania wody na powierzchni. Jest to kąt utworzony przez powierzchnię i płaszczyznę styczną do powierzchni cieczy. Im wyższy kąt zwilżenia tym lepiej dana powierzchnia odpycha wodę. Oznacza to, że na powierzchni o kącie zwilżania 180o kropla wody tworzy idealną kulę.[noxan.pl]

Porownianie zwykly hydro 500px

Opracowanie własne.

Powłoka hydrofobowa w płynie do spryskiwaczy
Płyn do spryskiwaczy MaxMaster „niewidzialna wycieraczka” tworzy powłokę hydrofobowa na szybie odpychającą wodę. Powłoka powstaje po spryskaniu przedniej szyby auta i przetarciu wycieraczkami. Dzięki niej deszcz formuje się w krople, które podczas szybkiej jazdy (ok. 80 km/h - dokładna prędkość zależy od kąta nachylenia szyby, twardości wody, wiatru i innych czynników zewnętrznych) spływają wraz z brudem. W przeciwieństwie do trwałych powłok hydrofobowych, ta nie powoduje przeskakiwania, hałasowania, złego wycierania i szybkiego niszczenia się piór mechanicznych

Ponadto, zastosowana powłoka ogranicza przywieranie lodu, błota i innych zanieczyszczenia opadające na szybę.

Płyn do spryskiwaczy MaxMaster „niewidzialna wycieraczka” występuje w wersji letniej i zimowej (-20°C).